
فعال محیطزیستی، تسهیلگر مدیریت پسماند و بنیانگذار «ماندایران» در رویداد یکروزه زیستبان:
زباله تَر خانگی را با «ماندباکس» تبدیل به کود زیستی کنید !
«مصطفی اخلاقی» در گفتوگوی اختصاصی با «تفکر» با اشاره به اینکه زباله تَر به معضلی برای کشور تبدیل شد، گفت: ما در «ماندباکس» حشرهای را پرورش میدهیم که لارو آن میتواند انواع پسماندهای غذایی را با سرعتی خیلی بالا، بخورد و تجزیه و تبدیل به مواد آلی و ارزشمند کند ضمن اینکه خود این لاروها هم تبدیل به منبعی غنی از پروتئین میشوند برای خوراک پرندگان و ماهیان استفاده میشوند.
به گزارش تفکر، این فعال محیطزیستی، تسهیلگر مدیریت پسماند و بنیانگذار «ماندایران» بجنورد که در رویداد یکروزه زیستبان در ساری حضور داشت، در ادامه گفت: ما تلاش داریم این روش را در کشور معرفی کنیم و گسترش بدهیم چون در مقیاسهای بزرگ و کوچک هم قابل اجرا است.
مصطفی اخلاقی به جعبهای که در مقابلش قرار داشت اشاره کرد و گفت: این محصول «ماندباکس» نام دارد و راهحل خانگی مدیریت پسماند است و میتواند یک خانواده را تبدیل به خانواده «پسماندصفر» کند.
وی با اشاره به «ماندباکس» گفت: در خانه هر میزان پسماند تَر که تولید شد، داخل این باکس قرار میدهید و بقیه کار را لازوها انجام میدهند و شما پس از مدتی، کود باقیمانده را برای گیاهان خانگی میتوانید استفاده کنید و لاروها را بهعنوان خوراک مرغ و ماهی میتوانید استفاده کنید یا در اختیار کسانی قرار بدهید که پرورش مرغ و ماهی دارند.
بنیانگذار ماندباکس با اشاره به اینکه ممکن است امکان تهیه ماندباکس برای بسیاری از شهروندان مهیا نباشد، گفت: ما این امکان را داریم که برای آنان مزارع ماندباکس ایجاد کنیم، در این روش زباله تَر یک محله با هزار خانواده را در یک فضای 200 متری مدیریت و آن را با همین روش تبدیل به کود آلی میکنیم.
وی گفت: شرکت ما در حال حاضر پسماند برخی اماکن مانند کشتارگاه را که کسی نمیداند با آن چه کند، با همین روش تبدیل به کود آلی میکند و لاروها هم تبدیل به غذای تازه و ارگانیک مرغها میشوند، غذایی که هم سرعت رشد مرغ را بالا میبرد و هم کیفیت گوشت آن را ارتقا میدهد.
مصطفی اخلاقی همچنین گفت: برای مدیریت پسماند شهری با این روش، سازمانها باید بیایند پای کار اما بنا به دلایلی آنان پا پیش نمیگذارند و در چنین شرایطی مردم خودشان باید اقدام کنند و در منزل خود این کار را انجام بدهند.
وی خطاب به ساکنان روستاها نیز گفت: نیازی نیست زبالههای تَر را به لندفیل هدایت کنند و کافی است زبالههای تَر تولیدی را در باغچه خانهها بریزند و اجازه دهند میکرواورگانیزمهای خاک این مواد را تجزیه کنند و خاک را غنی کنند.
بنیانگذار ماندایران بجنورد همچنین گفت: اگر همین زبالههای تَر را روانه لندفیل کنیم تا در مقیاس عظیم در جایی دپو شود، اکسیژن به آن نمیرسد و میکرواورگانیزمها و کرم و حشره نمیتوانند داخل آن شوند و میشود تجزیه بیهوازی و در نهایت میشود گاز متان، شیرابه و آلودگی.

عاشورا و ملتِ امام حسین(ع)
ماه محرم امسال در دیار علویان یک تفاوت با سنوات قبل داشت و آن تشییع پیکر شهدای حملات تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی بود که در شهرهای مختلف استان برگزار شد، شهدایی که اکثریت آنان غیرنظامی، زن و کودک بودند و نوع شهادت آنان نیز مانند آنچه در کربلای امام حسین(ع) رخ داد، آکنده از مظلومیت بود.

همیشه واسطهها و دلالان برنده هستند !
طی چند سال گذشته قیمت برنج طارم محلی در زمان برداشت، به حداقل خود میرسد و چند ماه پس از آنکه کشاورز، برنج تولیدی خود را با قیمت پایین فروخت و کیسههای شالی به سلامت در انبار دلالان بر زمین نشست، قیمت آن افزایش مییابد و واسطهها و دلالان برنده میشوند.

پنهانکردن خاکروبه زیر فرش !
این روزها همه مدیران از ضرورت مدیریت پسماند میگویند اما گویا برخی مدیران اصرار دارند پسماند را با نصب بنر و برچسب و دادن آمارهای خلاف واقع مدیریت کنند کاری که بیشباهت به پنهان کردن خاکروبه زیر فرش خانه نیست !
