
در پیوند با هشدار کمبود خون؛ خطری که بسیار جدی تهدیدکننده زندگی است؛
مساوی با مرگ
مدتی است که مدیرکل انتقال خون مازندران، هر هفته درخصوص کمبود خون و فرآوردههای خونی در مازندران هشدار میدهد، هشداری که البته بجا و لازم است چون مازندران، کانون بیماریهای خاص چون تالاسمی است و وجود مراکز متعدد جراحی نیاز به خون و فرآوردههای خونی بالایی طلب میکند و کاهش این ذخایر میتواند به معنای خطر مرگ برای بیماران باشد.
به گزارش تفکر، حدود دو دهه است که به دلیل کار خبری، با ادارهکل انتقال خون استان مازندران، ارتباط داریم و با مدیران مختلفی کار کردهایم، آن زمان که ساختمان جدید هنوز احداث نشده بود و در همین محوطه جلوی این مجموعه، همه کارها اعم از خونگیری و انواع آزمایشها و در نهایت تبدیل خون به فرآوردههای خونی و انتقال آن به بیمارستانها و مراکز درمانی انجام میشد.
مدیران این مجموعه طی این سالها همواره میگفتند استان مازندران معین یکی دو استان کشور ازجمله تهران است و هر زمان در این استانها، ذخایر خونی به صفر نزدیک شود، از مازندران به آنان کمک میشود.
این روزها گویا اوضاع تغییر کرده است و مدیرکل انتقال خون مازندران هر ماه چند بار درخصوص کمبود ذخایر خونی در استان هشدار میدهد و ناگفته روشن است که نمیتوانیم معین استان دیگری باشیم و حتی استانی دیگر نیز معین مازندران تعریف نشده است و لازم است از مدیران و نمایندگان بپرسیم چرا ؟
بنا بر نظر متخصصان، خونسازی در بدن و توسط سلولهای مغز استخوان انجام میشود اما تغذیه و ازجمله مصرف برخی اقلام غذایی چون گوشت قرمز، گوشت ماهی، میوه و سبزیجات این فرایند را تسریع میکند و اساساً اگر این مواد غذایی از سفره افراد، قطع شود، بدن ممکن است برای خون مورد نیاز خود نیز دچار مشکل شود و افرادی که سوءتغذیه دارند، در خطر ابتلا به کمخونی فقر آهن نیز قرار میگیرند.
موضوع کمبود خون البته اختصاص به مازندران ندارد و طی چند روز گذشته در چند استان دیگر ازجمله در گیلان نیز چنین هشداری داده شد و همین امر تأیید میکند شهروندان استانهای مختلف درگیر شرایط مشابهی هستند و مانند گذشته به سمت سالنهای اهدای خون نمیروند و خاطرات ما هم تأیید میکند سالن اهدای خون در گذشته بسیار شلوغتر از این روزها بود و لازم است دلیل این موضوع ریشهیابی و برای حل آن فکری شود.
باور ما این است که تورم فزاینده، معیشتِ خراب و ناترازی بین درآمد و هزینه شهروندان، موجب کوچکتر شدن سفره مردم شد و بسیاری از گزارشهای رسمی درخصوص پایین آمدن مصرف گوشت قرمز، ماهی، مرغ، میوه و سبزیجات در میان مردم نیز این حقیقت تلخ را تأیید میکند و بدیهی است بدنی که این مواد غذایی به او نمیرسد توان خونسازیاش نیز کاهش مییابد.
در چنین شرایطی لازم است هم ادارهکل انتقال خون و هم دانشگاه علوم پزشکی مازندران به موضوع ورود و برای حل آن اقدامی کنند بهویژه اینکه مازندران استانی توریستی است و نرخ سوانح جادهای بالا که یکی از عوارضِ ناخواستهی تردد مسافران است و همچنین وجود بیماران خاص مانند تالاسمی و انجام عملهای جراحی قلب باز در بیمارستانهای استان، حجم بالایی از خون و فرآوردههای خونی را طلب میکند.
توقع این است مدیران دستگاههای بهداشت و درمان استان، نمایندگان و همچنین مدیرکل انتقال خون مازندران ضمن بررسی موضوع، برای حل ان تدبیری کنند چون با مشکلات اقتصادی و معیشتی فزاینده مردم و فقر غذایی، بیم آن میرود شرایط به جایی برسد که مراکز درمانی، هیچ خون و فرآورده خونی در اختیار نداشته باشند تا به بیماران برسانند و حیات آنان به مخاطره افتد.

مذاکرات حرفهای در رم
همه شواهد حکایت از آن دارد که موضوع توقف کامل غنیسازی در خاک ایران مهمترین اختلافنظر بین تهران و واشنگتن است و از فحوای کلام سیدعباس عراقچی میتوان اینگونه استنباط کرد که وزیر امور خارجه عمان مأموریت دارد این موضوع را بهعنوان خط قرمز تهران با آمریکا در میان بگذارد و به راه حل مرضیالطرفین برسد.

ماندگاری فرهنگ در قدرشناسی از بزرگان است
برای ما که در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه استان حضور داریم و بسیاری از سرمایههای انسانی و معنوی این حوزه را میشناسیم «نخستین همایش چهرههای ماندگار فرهنگ، هنر و رسانه مازندران»، گامی ارزشمند بود که محمد محمدی و همکارانش در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به شکلی مناسب و درخور آن را برگزار کردند هرچند باید اذعان کرد که بخش چهرههای رسانه، آنچنان که باید، دیده نشد و گلایههایی هست.

بیم و امیدهای راند چهارم
دور چهارم مذاکرات، علیرغم مخالفتها و سنگاندازیهای بسیار، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت در مسقط عمان ادامه خواهد یافت؛ بنابر گفتههای برخی منابع، این دور از گفتوگوها، ترکیبی از مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم خواهد بود. پخش خبرهایی انحرافی مانند تغییر نام خلیجهمیشهفارس بهمثابه دروغ ۱۳ بیشتر شبیه یک بازی روانی بود که موجی عجیب در فضای مجازی بهپا کرد...
