
تحلیل «تفکر» بر آسیبهای زمستانِ بیباران برای تابستان 1404؛
نکند کابوسی در راه باشد ؟!
تنها چند روز تا پایان نخستین ماهِ زمستان باقی مانده و هنوز برفی که بتواند سفرههای زیرزمینی را پُرآب کند از آسمان نباریده است و به استثنای بارش برف مختصر و بارانی که در نیمه اول پاییز دیدیم، نرخ نزولات آسمانی در سالِ آبی امسال پایین بوده است و ادامه این روند، میتواند تابستان 1404 را بهویژه برای مازندران به کابوسی خوفناک تبدیل کند.
به گزارش تفکر، تنها چند روز تا پایان نخستین ماهِ زمستان باقی مانده و هنوز برفی که بتواند سفرههای زیرزمینی را پُرآب کند از آسمان نباریده است و به استثنای بارش برف مختصر و بارانی که در نیمه اول پاییز شاهد بودیم، نرخ نزولات آسمانی در سالِ آبی امسال پایین بوده است و ادامه این روند، میتواند تابستان 1404 را بهویژه برای مازندران به کابوسی خوفناک تبدیل کند.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی دو روز قبل با اعلام اینکه امسال بارندگی ۴۳ درصد از سطح نرمال پایینتر بوده و تاکنون سال آبی بسیار بدی داشتهایم ابراز امیدواری کرد: هنوز نمیتوان درمورد وضع منابع آبی اظهارنظر کرد زیرا بیش از نیمی از سالِ آبی باقی مانده و باید امیدوار باشیم که شرایط بهتر شود.
وی با اشاره به اینکه نسبت به پربارش بودن زمستان خوشبین نیستم و کمبودهایی که از گذشته داشتهایم این نگرانی را تشدید میکند، گفت: اگر زمستان و بهار نیز به همین شیوهای که پاییز طی شد بگذرد، شرایط خیلی ناخوشایندی را در سال بعد تجربه خواهیم کرد.
این خبر برای اهالی مازندران که مزیت اقتصادیاش، کشاورزی است آن هم از نوع آببَر و درحوزه آب شرب و حقآبه محیطزیست هم با ناترازی یا بحران مواجه است، میتواند یک کابوس باشد و کاش میشد برای رهایی از این کابوس، نماز باران خواند و مشکل را حل کرد.
نیمه نخست سال جاری، نرخ بارش در استان مازندران نسبتاً مطلوب بود و آبی که مورد نیاز بخش شرب و کشاورزی بود عموماً از طریق باران از آسمان رسید و بخش اعظمی از آن هم مصرف شد و برای سال زراعی بعد که از اردیبشهت آغاز میشود و تا پاییز ادامه دارد، چشم ما به بارش برف در پاییز و زمستان بود که تا امروز محقق نشد و هواشناسی نیز چند روز آینده را گرم و آفتابی پیشبینی کرد.
اگر این روند ادامه یابد و زمستان هم مانند پاییز کمبارش باشد، علاوه بر کاهش خوفناک ذخایر پشت سد و آب جاری رودخانهها، سفرههای زیرزمینی هم لاغر خواهند شد و با توجه به وابستگی آب شرب مردم بسیاری از مناطق استان مازندران، به چاههای آب، در تابستان شاهد بحرانی عظیم در حوزه آب خواهیم بود، بحرانی که راه حل جایگزینی ندارد.
همچنین اگر این شرایط ادامه یابد، چه بسا خشک شدن شالیزارها در برخی مناطق استان مازندران که چند سال قبل اتفاق افتاد و خسارت مالی و روانی هنگفتی به شالیزاران وارد کرد، مجدداً تکرار شود.

از «گندمِ استراتژیک» تا «نانِ سیاسی»
گندم محصولی استراتژیک است به این دلیل که نان کالایی سیاسی است و اگر میبینیم دولت مقادیر قابلتوجهی یارانه به این بخش اختصاص میدهد بهخاطر تأمین نان است که کمبود آن میتواند تنشهای اجتماعی و حتی امنیتی با خود بیاورد.

عاشورا و ملتِ امام حسین(ع)
ماه محرم امسال در دیار علویان یک تفاوت با سنوات قبل داشت و آن تشییع پیکر شهدای حملات تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی بود که در شهرهای مختلف استان برگزار شد، شهدایی که اکثریت آنان غیرنظامی، زن و کودک بودند و نوع شهادت آنان نیز مانند آنچه در کربلای امام حسین(ع) رخ داد، آکنده از مظلومیت بود.

همیشه واسطهها و دلالان برنده هستند !
طی چند سال گذشته قیمت برنج طارم محلی در زمان برداشت، به حداقل خود میرسد و چند ماه پس از آنکه کشاورز، برنج تولیدی خود را با قیمت پایین فروخت و کیسههای شالی به سلامت در انبار دلالان بر زمین نشست، قیمت آن افزایش مییابد و واسطهها و دلالان برنده میشوند.
